Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα από το 1995

Από το 1995 ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο εκδηλώνεται στα ελληνικά γράμματα, η εμφάνιση ενός νέου αστυνομικού μυθιστορήματος, πλούσιου και ποικίλου.
Χρησιμοποιώ τον όρο Νέο “Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα” (ΝΕΑΜ), καθώς το είδος δεν απουσίαζε κατά τις προγενέστερες περιόδους (Χανός 1987, Tonnet 2006). Εμφανιζόταν, όμως, με διαφορετικές φόρμες, τυπικές και μη λογοτεχνικές. Με δυο λόγια, το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, πριν από το 1995, δημοσιευόταν πρωτίστως σε περιοδικά (Χανός 1979) και, στη συνέχεια σε λαϊκές εκδόσεις. Από άποψη θεματολογίας, βρισκόταν κάτω από την άμεση επιρροή άγγλων συγγραφέων του είδους, όπως η Agatha Christie, ο Peter Cheney ή ο Yan Fleming ή του Γαλλο-Βέλγου Simenon.
Από το τέλος της δεκαετίας του 30 μέχρι την πτώση της χούντας, με τα περιοδικά Μάσκα, Μυστήριον, τη συλλογή Αστυνομικά βιβλία τσέπης, και, αρκετά αργότερα, ο Ταχυδρόμος, οι πλέον γνωστοί συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος είναι οι Νίκος Μαράκης, Γιάννης Μαρής και Αθηνά Κακούρη. Δεν έχουν λογοτεχνικές φιλοδοξίες αλλά, γενικά, διαθέτουν φροντισμένη πλοκή. Η μίμηση του Peter Cheney από τον Μαράκη και η πλοκή των αστυνομικών διηγημάτων της Αθηνάς Κακούρη είναι καλά δομημένες.
Maska 049

Ο Μαρής κυριαρχεί στο χώρο με την πληθώρα των έργων του (πενήντα, όχι μεγάλης έκτασης, εκδοθέντα μυθιστορήματα), καλής ποιότητας (που, όμως, δεν θα χαρακτηρίζαμε αριστουργήματα).
Τα δύο είδη που κυριαρχούν εξίσου είναι οι ιστορίες κατασκοπίας με αισθηματικές προεκτάσεις και η αστυνομική έρευνα όπου αναζητάμε τον δολοφόνο.
Οι ήρωες είναι τυποποιημένοι και μας δίνουν την αίσθηση του ήδη ιδωμένου.

Ο Τζιμ Κάρβας του Μαράκη είναι ο Έλληνας Lemmy Caution, η Τούλα της Αθηνάς Κακούρη μια κοσμική miss Marple στην Πάτρα, ο Μίλων Φιρίκης του Νίκου Τσιφόρου ένας James Bond α λα ελληνικά και ο αστυνόμος Μπέκας του Μαρή ο έλληνας Maigret. Όλη αυτή η παραγωγή σταματά λίγο μετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967 (Tonnet, 2006, 121-122).
Η πρόθεσή μου δεν είναι να αναλύσω λεπτομερώς τα, πλέον των εκατό, μυθιστορήματα που αποτελούν, επί του παρόντος, το νέο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ούτε να ασχοληθώ ιδιαίτερα με αίτια της επανεμφάνισης του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα μετά το 1995.

No Replies to "Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα από το 1995"