Έντγκαρ Άλαν Πόε: Ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος

Διάβασα το «Η διπλή δολοφονία της Οδού Νεκροτομείου» («Murders in the Rue Morgue») του Έντγκαρ Άλαν Πόε και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω πώς αυτή η ιστορία αποτελεί το πρώτο αστυνομικό διήγημα και πώς ο συγγραφέας της είναι ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Ο Πόε δεν πήγε ποτέ στη Γαλλία, γράφει όμως σαν να έζησε εκεί, καθώς η ιστορία διαδραματίζεται στο Παρίσι τον 19ο αιώνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε.

Ο Ντυπέν, ο πρώτος ντετέκτιβ της λογοτεχνίας, συνεργάζεται με τη Παρισινή αστυνομία και κάνει καλά τη δουλειά του. Μέσα από τις αναφορές που δίνουν οι μάρτυρες, τις βόλτες του ήρωα με τον φίλο του ντετέκτιβ στο Παρίσι, οδηγούμαστε στη λύση του μυστηρίου και κανείς, πιστεύω, διαβάζοντας το κείμενο δεν μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου πριν φτάσει στο τέλος του.

Ο Ντυπέν αποτέλεσε το πρότυπο, το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίστηκαν οι μεταγενέστεροι συγγραφείς, για να φτιάξουν τους δικούς τους επιθεωρητές, όπως τον Σέρλοκ Χολμς και τον Ηρακλή Πουαρό.

No Replies to " Έντγκαρ Άλαν Πόε: Ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος"