Τουρκία-Λιβύη (και στη μέση η Ελλάδα)

Άρθρο μου αναρτημένο στο Times News:

Τουρκία-Λιβύη (και στη μέση η Ελλάδα…)

  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Ναι» στην πρόταση της Τουρκίας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη είπε η κυβέρνηση της Τρίπολης του πρωθυπουργού αλ Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera.

Στόχος της κυβέρνησης να αποκρούσει την επίθεση εις βάρος της που ξεκίνησε ο στρατηγός Χάφταρ και οι δυνάμεις του.

Η αποδοχή της πρότασης της Άγκυρας γίνεται μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύης, τον περασμένο Οκτώβριο, για στρατιωτική συνεργασία. Εμάς,το θέμα που «μας καίει» είναι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που «τρώει» Δικαιώματά μας στα πέριξ Ελληνικών νησιών πελάγη.

Επισημαίνω: «Αυτή η συμφωνία, η οποία οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αγνοεί την παρουσία των ελληνικών νησιών στη θαλάσσια αυτή ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κρήτης, και παραβιάζει το δικαίωμά τους να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες όπως οποιαδήποτε περιοχή», γράφει η Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη, σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αλ Τζαζίρα, υπάρχει μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στην κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και στρατιωτικούς αξιωματούχους για να αποτραπεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ. Η κυβέρνηση θέτει σε λειτουργία το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν αλ Σάρατζ και Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική επέμβαση είχε ήδη προαναγγελθεί, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα, εάν το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει ότι δεν υπάρχει σχετικό αίτημα.

Για το ζήτημα είχε μιλήσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι :«Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία πριν την Τουρκία και τη Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από τη στρατιωτική συνεργασία, και στα βήματα που χρειάζονται για τα θαλάσσια δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι».

Σε άλλη δήλωση του έμπλεξε εμμέσως και την Μόσχα που διακριτικά στηρίζει τον Χαφτάρ: “Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

«Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Από την πλευρά του , ο Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει δυνάμεις της Τουρκίας που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.
Οι προειδοποιήσεις του LNA του Χαφτάρ προς την Άγκυρα διατυπώθηκαν μετά την αποδοχή από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης της προσφοράς στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία, που άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη εμπλοκή της τελευταίας στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο βορειοαφρικανική χώρα.

Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν έχουν εξοργίσει τις περισσότερες γειτονικές χώρες της Τουρκίας. Μια τουρκική στρατιωτική βάση στη Λιβύη κινδυνεύει να αποβεί στρατηγική γκάφα για τον Ερντογάν, καθώς στρέφεται κατά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, που έχουν εδώ και χρόνια υποστηρίξει τον Haftar. Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές αναφορές που αναφέρουν πως και η Ρωσία έχει αυξήσει την υποστήριξή της στον Haftar.

Όσον αφορά εμάς: περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο και άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Ενίσχυση της Εθνικής και Παλλαϊκής Άμυνας της Χώρας. Προς τους “κρατούντες” : Πριν είναι πολύ αργά: Ενισχύστε το φρόνημα του Λαού μας. Μειώστε τον Εθνομηδενισμό (αφού δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με αυτόν, αφού κι΄ένα κομμάτι από σας, από την “ελίτ”, είστε Εθνομηδενιστές πατεντάτοι). Προστατέψτε τα σύνορα μιας -κατ΄όνομα- Κυρίαρχης Χώρας που έχει καταστεί εδώ και χρόνια “ξέφραγο αμπέλι”.

– Τολμήστε, καλέστε τον στρατηγό Χαφτάρ στην Αθήνα..

No Replies to "Τουρκία-Λιβύη (και στη μέση η Ελλάδα)"