Προβληματική Τουρκία

Προβληματική Τουρκία

Άρθρο μου στο TimesNews.

Προβληματική Τουρκία
  • Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • g.papagian3@yahoo.gr

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία «δεν αισθάνεται καλά». Εκπέμπει διαρκώς νευρικότητα, κάνει κινήσεις σπασμωδικές, παρόλα τα Νέο-Οθωμανικά μεγαλεία που ονειρεύεται και τις Αναθεωρητικές της βλέψεις. Οι σχέσεις της με την (ακόμη) υπερδύναμη ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο. Τελευταίο δείγμα , αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, στέλνοντας τελεσίγραφο να διαλέξει αν θέλει να μείνει στο ΝΑΤΟ ή να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Η αντιπαράθεση ανέβηκε στο «κόκκινο» με τον Τούρκο αντιπρόεδρο να ανταπαντά.

Το τελεσίγραφο  δια στόματος Μάικ Πενς, ήλθε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύνοδο για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τη Μόσχα, μια υπόθεση που έχει μπλοκάρει συν τοις άλλοις την παράδοση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;»,

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, υπενθύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Η απάντηση της Άγκυρας στο αμερικανικό τελεσίγραφο, ήλθε δια στόματος Φουάτ Οκτάι:

«Οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα ρισκάρουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του;», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.Την ίδια μέρα, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επισημάνει ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στην αγορά των ρωσικών S-400.

«Είναι μια υπόθεση που έχει τελειώσει και δεν θα γυρίσουμε πίσω», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρότεινε  τη δημιουργία τεχνικής ομάδας εργασίας «που θα εξασφαλίσει ότι το σύστημα αυτό δεν θα αποτελεί απειλή, ούτε για τα (αμερικανικά) F-35 ούτε για τα συστήματα του ΝΑΤΟ», είπε για τους ρωσικούς S-400.

Την ώρα που η οικονομική κρίση κλιμακώνεται στην γειτονική Τουρκία και από ότι προκύπτει θα κλιμακωθεί περαιτέρω,ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με το δίλημμα: να πάει με την Ρωσία παραλαμβάνοντας τους Σ-400 ή να πάρει τα F-35 και να συνεχίσει να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ;

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, όπου διεξήχθησαν Δημοτικές εκλογές στις 31.03.19 ο «κουμπάρος» Ερντογάν έπαθε «χουνέρι» αφού το κόμμα του έχασε τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις μεταξύ των οποίων την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη! Στην τελευταία, την πόλη από την οποία ξεκίνησε ο ίδιος ο Ερντογάν την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος, κατέβασε ως υποψήφιο δήμαρχο τον πρώην πρωθυπουργό του Γιλντιρίμ, ο οποίος ηττήθηκε. Από τότε, διεξάγεται κατόπιν ενστάσεων, νέα καταμέτρηση των ψήφων σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συγκεκριμένα, οι άκυρες ψήφοι σε 16 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και όλες οι ψήφοι σε μία περιφέρεια καταμετρώνται εκ νέου.

Τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής έδειξαν πως το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε με μικρή διαφορά τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Η Κωνσταντινούπολη έχει 39 περιφέρειες.

Εν συνεχεία,το κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν προσέφυγε κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλες τις περιφέρειες των δύο πόλεων.

Δύσκολη εποχή για «σουλτάνους»..

Μπροστά σε όλα αυτά, εμείς εδώ: επαγρύπνηση και Ενότητα. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ Ενότητα.

No Replies to "Προβληματική Τουρκία"