Μια συμβολική νίκη

“Μια συμβολική νίκη”

Άρθρο μου στο “Παρόν” της 15.12.19

 Έχουμε αναφερθεί σε αυτήν εδώ την στήλη για την αναγνώριση της Αρμένικης Γενοκτονίας από την Αμερικάνικη βουλή, για το εν συνεχεία –προσωρινό- μπλοκάρισμα της αναγνώρισης από την αμερικάνικη Γερουσία. Προσωρινό όντως, διότι τελικά η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Πρόκειται για ήττα της Τουρκίας και του Ερντογάν. Το ψήφισμα κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ ενώ υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Τραμπ. Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ` υπόδειξη του Λευκού Οίκου. Στις 12.12.19  κανείς δεν προέβαλε ένσταση και το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα. Συγκινημένος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια: “μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα” και την ολοκλήρωσε με βουρκωμένα μάτια. Σαλτάρανε οι Τούρκοι με την απόφαση.  Έτσι, διαβάζουμε ότι «Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, δεν έχει …ισχύ, ούτε είναι δεσμευτική», σε ανακοίνωσή  του τούρκικου ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “η απόφαση της 12ης Δεκεμβρίου 2019 του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 στερείται κάθε είδους ιστορικής συνείδησης και νομικής βάσης”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι ούτε δεσμευτική, ούτε έχει ισχύ”. Είναι ένα από τα παραδείγματα ντροπής που δείχνει πως η ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί. Αλλά εκείνοι που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς αγνοώντας τις πραγματικότητες δεν θα μπορέσουν να πετύχουν ποτέ τους στόχους τους… αυτή η απόφαση, ταυτόχρονα είναι μια καταστροφική απόπειρα που στόχο έχει να τερματίσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα τη για προστασία των ζωτικών συμφερόντων της στην περιοχή χωρίς να επηρεάζεται από αυτού του είδους τις άδικες και απερίσκεπτες αποφάσεις”.

   Ο γνωστός Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης από το «τουίτερ» αναφέρει ότι “είναι μια πολιτική επίδειξη η απόφαση Κογκρέσου”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δεσμευτική και δεν έχει ισχύ. Εκείνοι που χρησιμοποιούν την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι οι φοβητσιάρηδες που δεν θέλουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τις πραγματικότητες”.

 Σε εποχές που ο Νέο-Οθωμανικός (παρέα με τον αντίστοιχο Κεμαλικό) τσαμπουκάς εξαπλώνεται σαν γάγγραινα σε όλη την περιοχή μας, με ευθείς καθημερινές απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε σταμάτημα του, έστω μεδιπλωματικά/ νομικά μέσα, του περιορίζει τον βήχα.. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων: η Ελλάδα και ο Λαός μας πρέπει να προετοιμαστεί ποικιλοτρόπως απέναντι στην τουρκική απειλή και επιβουλή, ο Τούρκικος Αναθεωρητισμός και επεκτατισμός «ήλθε για να μείνει…»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

No Replies to "Μια συμβολική νίκη"