Μεταναστευτικό:σημείο μηδέν, “Παρόν” 08.03.20

“Μεταναστευτικό: σημείο μηδέν”

Άρθρο μου στο “Παρόν” της 08.03.20

«Οι δύο μεγάλες βόμβες , βραδυφλεγείς μεν υπαρκτές δια γυμνού οφθαλμού δε, κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Χώρας, αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας μας.

-Ο τουρκικός επεκτατισμός-Αναθεωριτισμός κι οι επιβουλές κατά της

Ελληνικής κυριαρχίας (και της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι καθημερινός και εντεινόμενος.

-οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, άσχετα από τις καιρικές συνθήκες (με την «διακριτική» βοήθεια του κουμπάρου Ερντογάν).» Έτσι ξεκινούσα το τελευταίο δημοσιευμένο άρθρο μου εδώ.

Έκτοτε συνέβησαν άπειρα, με τελευταίο το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της Χώρας, κατά μήκος του Έβρου ποταμού. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους αστυνομικούς και  στρατιώτες να προσπαθούν να κρατήσουν εκτός των ελληνικών εδαφών τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά.

Την ίδια στιγμή ένας άτυπος καταυλισμός έχει στηθεί στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ, στην τουρκική πλευρά των συνόρων και μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, πίσω από την Αδριανούπολη στήνεται καταυλισμός για πρόσφυγες και μετανάστες. «Αυτό που έχουμε πληροφορηθεί απλώς είναι ότι στήνεται ένας καταυλισμός που θα μπορεί να υποστηρίξει περίπου 10.000 άτομα πίσω ακριβώς από την Αδριανούπολη», δήλωσε o αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Πέτροβιτς.«Προφανώς θέλουν να χρησιμοποιούν αυτούς του ταλαιπωρημένους ανθρώπους ως μοχλό διαρκούς πίεσης».

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία «εργαλειοποίηση» των μεταναστών (και λίγων προσφύγων) από την πλευρά της Τουρκίας, μπροστά σε έναν ακήρυκτο «υβριδικό πόλεμο» σε βάρος της Πατρίδας.

Πέραν των αυτονόητων:υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, περί φύλαξης των συνόρων από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, να επισημάνουμε:

-Για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου: Η κατασκευή επί πλέον κέντρων φιλοξενίας στα νησιά θα είχε νόημα μόνο αν η Ελληνική κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει την διακοπή των ροών και ζητούσε τόπο για την φιλοξενία προσφύγων και παράνομων μεταναστών μέχρι να γίνει ταυτοποίηση και να αποφασιστεί ποιοι θα απελαθούν και ποιοι δικαιούνται άσυλο. Όμως αυτό δεν έχει γίνει. Οι ροές συνεχίζονται με το σπρώξιμο από την μεριά της Τουρκίας και την «συνδρομή» κάμποσων ΜΚΟ. Επίσης, οι κατασκευή αυτών των δομών φιλοξενίας με τον τρόπο που έχουν περιγραφεί, με καταστήματα , ιατρικά κέντρα και άλλα, δύνανται να μετατραπούν σε ΜΟΝΙΜΗ κατοικία για πολλούς από τους «φιλοξενούμενους», αυτόνομοι οικισμοί με άλλη Εθνολογική (και θρησκευτική) σύνθεση: με άλλα λόγια δηλαδή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας νέας «μειονότητας» εντός των νησιών- από το «πουθενά».

– η μόνη «λύση» -πέραν της αυτονόητης προσπάθειας φύλαξης των συνόρων- είναι οι επαναπροωθήσεις όλων όσων δεν έχουν προσφυγικό «πρόσωπο» και εισέρχονται παράνομα στη Χώρα. Τις επαναπροωθήσεις ενισχύει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, εφ’ όσον αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Ισπανίας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολλές. Για αυτές της Ε.Ε. που είναι μεγαλύτερες, άλλη ώρα. Όλο το πολιτικό σύστημα μας δίνει συμβουλές, αλλά δεν μας προτείνει ΚΑΜΙΑ λύση, όπως θα όφειλε από τον «ρόλο» του

-ΕΜΕΙΣ πάλι εμμένουμε στην Εθνική, Παλλαϊκή, Δημοκρατική, Πατριωτική Ενότητα

 

No Replies to "Μεταναστευτικό:σημείο μηδέν, "Παρόν" 08.03.20"