Ιταλία και Γραφειοκρατία της Ε.Ε. : μια ζόρικη σχέση

Ιταλία και Γραφειοκρατία της Ε.Ε. : μια ζόρικη σχέση
Μια συνταγματική και πολιτική κρίση, που δεν έχει προηγούμενο, σοβεί στην Ιταλία από την στιγμή που ο  Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα απέρριψε τον κατάλογο των υποψήφιων υπουργών που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. και συγκεκριμένα τον προτεινόμενο υπουργό Οικονομικών Πάολο Σαβόνα, λόγω του ότι ο τελευταίος «γερμανικό εργαλείο ισχύος». Αποτέλεσμα ήταν ναμην ορκιστεί ποτέ αυτή η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος Ματαρέλα δήλωσε ότι η μη αποδοχή του συγκεκριμένου υπουργού βασίζεται στο άρθρο 92 του Συντάγματος που ορίζει ότι ο πρόεδρος «διορίζει το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως του πρωθυπουργού».
 Ο πρόεδρος της Ιταλίας επικαλέστηκε ξεκάθαρα λόγους πολιτικής σκοπιμότητας που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητές του. Ενέργεια, την οποία ο ιταλικός τύπος (εμφανώς υποστηρικτικός προς τον πρόεδρο) δεν κατάφερε να δικαιολογήσει.
 Έτσι αντί του νόμιμου Κόντε, δόθηκε εντολή στον δοτό Κοταρέλι. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι, είναι δημιούργημα του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός το 2010 ως επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου η οποία επεξεργάστηκε το θανατηφόρο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, εκείνο που προκάλεσε την πτώση κατά 26 μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ. Εγκαταστάθηκε στην Ιταλία το 2013 κατόπιν προσκλήσεως του τότε πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα προκειμένου να σχεδιάσει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
 Η ζωή μας τούμπες κάνει; Τραγικό, σε ευρωπαϊκή χώρα , το έτος 2018 να επαναφέρει στους παλαιότερους στην Ελλάδα μνήμες του Βασιλικού πραξικοπήματος του 1965, απαρχή της Ανωμαλίας και εντέλει της επιβολής της Δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967. Σε μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ υπάρχουν κανόνες: αυτή εκφράζεται θεσμικά από την λαϊκή ετυμηγορία («Λαϊκή Κυριαρχία»), από την λαϊκή ετυμηγορία προκύπτει μια πλειοψηφία, αυτή εν συνεχεία μέσω του εκάστοτε «νικητή» προτείνει Πρωθυπουργό και υπουργούς και σχηματίζει κυβέρνηση. Εκτός εάν, για να θυμηθώ κάτι Μπρεχτικό,  όταν δεν μας «αρέσει ο Λαός» και οι επιλογές του, «αλλάζουμε Λαό».
 Στην Ιταλία, ο πρόεδρος παρέκαμψε τη θέληση του –Κυρίαρχου- λαού. Τοποθέτησε επικεφαλής της κυβέρνησης το στέλεχος ενός οργανισμού, τον οποίο κατήγγειλαν οι νικητές των εκλογών και του έδωσε εντολή να συνεχίσει την πολιτική που οι νικητές υπόσχονταν να αλλάξουν. Η Γραφειοκρατία της ΕΕ αναμφίβολα αποδέχτηκε την απόφαση του Ιταλού προέδρου να αντικαταστήσει μια εκλεγμένη κυβέρνηση με μια προσωρινή, αλλά λιγότερο εχθρική εναντίον της.
 Αυτό όμως είναι αποκαλυπτικό για την θεμελιώδη αδυναμία της ΕΕ και τις όποιες  απαντήσεις έχει (ή, όχι). Αν απλώς αποδεχθεί την ακύρωση ελεύθερων εκλογών δείχνει απεγνωσμένη, αντιδημοκρατική και με επιλεκτική ηθική. Αν πάρει μέτρα κατά της Ιταλίας, θα υπονομεύσει τους υποστηρικτές της στην Ιταλία και αλλού. Τα πράγματα γίνονται όλο και δύσκολα για την ΕΕ.

Κατόπιν τούτων, είναι αυτονόητο να αυξάνει ο Ευρωσκεπτικισμός μεταξύ των Λαών της Ευρώπης

για το Ιερατείο των Βρυξελλών και την επιβαλλόμενη «σιδηρά πειθαρχεία», συν τοις άλλοις  με τις πολιτικές λιτότητας, του Βερολίνου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

No Replies to "Ιταλία και Γραφειοκρατία της Ε.Ε. : μια ζόρικη σχέση"