“Ιούλιος μήνας ναι, “Ιουλιανά” ‘Οχι!”

“Ιούλιος μήνας ναι, “Ιουλιανά” Όχι!” (άρθρο μου στο “Παρόν” της 08.07.18)
Υπάρχει «Σχέδιο αποστασίας» και άρα, ανάγκη «Ανένδοτου Αγώνα» σήμερα;
 Η επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα, πως ακριβώς το έλεγε ο θείος Μάρξ;..
Με αφορμή την πρόσφατη αποχώρηση/ ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένου και Λαζαρίδη, η κυβέρνηση προσπάθησε να επαναφέρει εικόνες από το μακρινό παρελθόν, από το 1965, μιλώντας για “Αποστασία” (προφανώς, η οποιαδήποτε αναφορά εκ μέρους της σε έναν ΠΡΟΣΦΑΤΟ Ιούλη, εκείνου του 2015, κατά την διάρκεια του οποίου μετέτρεψε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος από “ΟΧΙ” σε “ναι”, είναι απευκταία και καταχωνιασμένη…).
Ο όρος Αποστασία, έγινε συνώνυμος στην πολιτική ιστορία της χώρας μας με την περιγραφή των γεγονότων  του 1965, γνωστά και ως Ιουλιανά , και αφορά το λεγόμενο βασιλικό πραξικόπημα που αποσκοπούσε σε ανατροπή της λαοπρόβλητης κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τα στοιχεία που συνοδεύουν το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της αποστασίας – και αποδίδουν το πολιτικό νόημα του συμβάντος- είναι :
 -Λαοπρόβλητη κυβέρνηση,          
-σύγκρουση της κυβέρνησης με διάφορα κέντρα  απαιτώντας το δημοκρατικό τους έλεγχο,  
 -σύγκρουση με τον ξένο παράγοντα λόγω εθνικού θέματος (Κυπριακό) και προσπάθειας μιας διαφορετικής ισορροπίας στις σχέσεις μαζί του (ταξίδι του «Γέρου» στις ΗΠΑ),                                
-«πάνδημη υποστήριξη του λεγόμενου «πεζοδρομίου» σύμφωνα με τις φράσεις του κατεστημένου της εποχής και των εκπροσώπων του στις περίφημες συνεδριάσεις του Συμβουλίου του Στέμματος λόγω των ανεπανάληπτων μαζικών διαδηλώσεων από την ίδια μέρα της αποπομπής του Γέρου και για 70 μέρες»,(Βασίλης Ασημακόπουλος)    
 – κυβέρνηση ΑΠΟΣΤΑΤΏΝ με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  Τα σενάρια αποστασίας και εκτροπής του Πολιτεύματος που βγήκαν από τα ντουλάπια τις τελευταίες μέρες με αφορμή την αποχώρηση/ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ, με αιτιολογικό στο σκεπτικό τους την συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια, σκοπό έχουν την συγκράτηση περαιτέρω διαρροών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
  Αποτέλεσμα αυτών, ήταν τα μεν κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που ακουμπά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, η δε αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην χρήση λάσπης.
 Η τελική συμφωνία για το Μακεδονικό όπως και η συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια πυροδοτούν εξελίξεις. Οι αντιδράσεις με αφορμή  το Μακεδονικό φαίνεται προς το παρόν να υπερβαίνουν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πιεστικό στους βουλευτές (και λόγω αντιδράσεων και λόγω συνειδήσεων, όπως και στην αρχική φάση των μνημονίων που βρίσκονταν άλλοι στη θέση τους). Η υποτίμηση του ζητήματος (και η απαξίωση έως εχθρότητα από τμήματα του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα της πολυάριθμης ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗΣ  «συνιστώσας»),είχε και θα έχει συνέπειες. Στο πλαίσιο της ρευστότητας που διαμορφώνεται είναι βέβαιον ότι πολλοί και διάφοροι παράγοντες  θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, όπως συνήθως συμβαίνει.
Τούτο δεν έχει καμία σχέση με Αποστασία, πόσο δε μάλλον με ονειρώξεις περί Ανένδοτου Αγώνα (με παντελή απουσία του Λαϊκού παράγοντα).
Άλλωστε, την εποχή του ΑΝΕΝΔΟΤΟΥ ΑΓΩΝΑ το ΕΘΝΙΚΟ ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ (“ταξικό”)- εδώ σήμερα η Συριζαίϊκη αριστερά,και όχι μόνον, έχει ΔΙΑΖΥΓΙΟ με το ΕΘΝΙΚΟ, δέστε τους χαρακτηρισμούς για τα συλλαλητήρια με αφορμή το Μακεδονικό.
Έτσι απέμειναν μόνες οι κυβερνητικές φωνές «Λύκος, λύκος..» κατά το γνωστό παραμύθι.. και η μπάλα στην εξέδρα..
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

No Replies to ""Ιούλιος μήνας ναι, "Ιουλιανά" 'Οχι!""