Η κατάρρευση της “Thomas Cook” και οι επιπτώσεις της

Άρθρο μου στο “Παρόν” της 29.09.19

“H κατάρρευση τηςThomas Cook και οι επιπτώσεις της:

(μια πρώτη προσέγγιση)”

 Τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου έσκασε κανόνι στην Διεθνή τουριστική αγορά: ο παγκόσμιος (υπερχρεωμένος) γίγαντας “Thomas Cook” κήρυξε Πτώχευση, κοινώς βάρεσε κανόνι. Ξαφνικά, από την μία στιγμή στην άλλη, 22.000 εργαζόμενοι βγήκαν από «την πρίζα», έπαθαν σοκ, οι «μάνατζερς» έφυγαν (άλλους τους πέταξαν έξω). Έπεσε όλο το δίκτυο: ιστοσελίδα, σοσιαλ -μίντια, τηλέφωνα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί αρχικά, και άλλοι με την πάροδο των ημερών, όσο κλείνουν η μια μετά την άλλη οι θυγατρικές της Εταιρίας οι εγκατεστημένες σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, –την Τετάρτη έκλεισε και η θυγατρική Γερμανική neckermann-

έμειναν εγκλωβισμένοι στις Χώρες που έκαναν διακοπές και βρίσκεται σε εξέλιξη η ”επιχείρηση” επαναπατρισμού τους από άλλους φορείς.

Παρ’ ότι τα προβλήματα που ήταν πολλά και όλοι τα γνώριζαν, η εταιρεία έκανε κρατήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή και τίποτε δεν έδειχνε αυτή τη ραγδαία εξέλιξη.

Για την Ελληνική αγορά, οι πρώτες εκτιμήσεις των Ξενοδόχων της Κρήτης κυρίως, αλλά και της Ζακύνθου, Κω και όπου αλλού είχε τουρίστες η “Thomas Cook”, είναι ότι η ζημιά για την ελληνική αγορά κυμαίνεται από 250 έως 500 εκατ. ευρώ  από το κανόνι. Η εταιρία διαθέτει στη χώρας μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα. Συνολικά η «Thomas Cook» συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα. Το προσωπικό που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ξεπερνά τα 1.200 άτομα.

Προφανώς, το Ελληνικό Δημόσιο –δηλαδή ΕΜΕΙΣ-θα βάλλει το χέρι στην τσέπη για να ελαφρύνει τις επιπτώσεις.

 Την ίδια στιγμή, οι Αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της «Thomas Cook», η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, -σημερινές πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερα ποσά- ,αναφέρουν πως ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετός Φρανκχάουζερ, όσο και άλλα διευθυντικά στελέχη αμειβόταν με υπέρογκα ποσά. Οι Αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της «Thomas Cook». Τα αποτελέσματα αφήνουν πικρή γεύση για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές. Το περασμένο έτος, η «Thomas Cook» είχε δημοσιεύσει δύο profit warning, δηλαδή εκθέσεις στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Εξ αιτίας όλων αυτών, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μία περιττή δαπάνη, που πρέπει να μετακυλιθεί στους φορολογουμένους: στην ουσία η «Thomas Cook» είχε ανάγκη πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει. Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Λίντσομ να στείλει στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας επιστολή, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

Υ.Γ.: Επιστημονική Φαντασία, δυστοπία: από την κατάρρευση του μεγαθήριου της τουριστικής βιομηχανίας “Thomas Cook” έμειναν από την μια στιγμή στην άλλη 22.000 εργαζόμενοι άνεργοι και 600.000 τουρίστες προσωρινά εγκλωβισμένοι στις Χώρες των διακοπών τους.. Σκέψου  να κηρύξει Πτώχευση ΚΡΑΤΟΣ..Χρεοκόπησε η Thomas Cook

No Replies to "Η κατάρρευση της "Thomas Cook" και οι επιπτώσεις της"