Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας

ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ, ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ.

( ‘Αρθρο μου στο “Παρόν” της 09.12.18)

Α. FYROM (Σκόπια): πέραν της Προστασίας των ΗΠΑ, τώρα και υπό την σκέπη της Γερμανίας;

Με την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, ασχολήθηκαν την Δευτέρα στην Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) στους χώρους της γερμανικής βουλής.

Σύμφωνα με την  Deutsche Welle συμμετείχαν Γερμανοί πολιτικοί, εκπρόσωποι της καγκελαρίας, όπως και της Ε.Ε. Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν πρόκειται να οδηγήσει τα Σκόπια αυτόματα στην ΕΕ. Απαιτούνται ακόμη «πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις» προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης. «Η ΕΕ θεωρεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα του κράτους δικαίου ως τα κεντρικά προβλήματα της χώρας, ειδικά όσον αφορά τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των δημοκρατικών θεσμών. Η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα του κράτους δικαίου.»

Το Βερολίνο πάντως είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη» στέλνοντας γερμανούς ειδικούς, δεν θέλουμε μόνο η χώρα αυτή να παραμείνει πολιτικά σταθερή, αλλά θέλουμε να αναπτυχθεί και οικονομικά» Οι Γερμανοί, ανάμεσα στα άλλα, ποντάρουν στο γεγονός ότι μετά την φυγή του Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία, το κόμμα του VMRO υπό τον Μιτσκόσκι, θα στηρίξει εντέλει την «Συμφωνία των Πρεσπών». Εμείς να επισημάνουμε εδώ πως το άρθρο 49 του Σκοπιανού Συντάγματος, που περικλείει όλο τον Σκοπιανό «Μακεντόνσκι» μεγαλοϊδεατισμό και «αλυτρωτισμό», παραμένει ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ

Β. Ελληνο-αλβανικές σχέσεις:

Συντηρεί τον νέο-εθνικισμό και Μεγαλοϊδεατισμό στην ρητορική της, διατηρεί στο κόκκινο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παρότι παρασκηνιακά διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό πάντα την υπογραφή του διμερούς Συμφώνου. Το σχετικό σχέδιο είναι από τις αρχές του καλοκαιριού σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά οι υπογραφές δεν μπήκαν, λόγω της άρνησης του προέδρου της Αλβανίας Μέτα, που επικαλέσθηκε το γεγονός ότι δεν υφίσταται Συνταγματικό Δικαστήριο για να άρει την απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είχε λάβει προ δεκαετίας.

Εκτός από τη διαδικαστική ένσταση του προέδρου Μέτα, τα Τίρανα παίζουν ένα παιχνίδι δυστοκίας, με σκοπό να αποσπάσουν ό,τι μπορούν πριν πέσουν οι υπογραφές, την ίδια στιγμή που οι τόνοι παραμένουν υψηλοί. Εκτός του ότι Έλληνες πολίτες που πήγαν σε κηδεία συμπατριώτη τους συνελήφθησαν, κρατήθηκαν και δέχτηκαν ψυχολογική και σωματική βία από την αλβανική αστυνομία, το αλβανικό κράτος επί έντεκα ημέρες κατακρατούσε τη σορό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παραβιάζοντας κάθε ηθική αρχή.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφώνου που συνεχίζονται, στους χάρτες που παρουσιάστηκαν από την Αλβανική πλευρά, η νέα οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, διαφέρει ουσιαστικά από την οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί προ δεκαετίας. Τώρα η Ελλάδα παραχωρεί μία αρκετά μεγάλη θαλάσσια έκταση στην Αλβανία. Η προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης στηρίχθηκε στην αρχή της μέσης γραμμής και αναγνώρισε ότι τα κατοικημένα ελληνικά νησιά βορείως της Κέρκυρας έχουν πλήρη επήρεια, όπως προβλέπει η διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η προς υπογραφή νέα οριοθέτηση περιέχει σοβαρή έκπτωση εκ μέρους της Ελλάδας. με ευθύνη του Νίκου Κοτζιά. Θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο  ο (και) ΥΠΕΞ Αλέξης Τσίπρας;

Στο μεταξύ, είδε και αποείδε η Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία, οι Βορειοηπειρώτες, ότι με την Αθήνα προκοπή δεν κάνει -μόνο λόγια-, αποφάσισε κάπως να κινηθεί. Στους Αγίους Σαράντα, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλη Κάγιου, διοργανώθηκε συνάντηση στελεχών. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ , βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η κατάσταση που δημιουργείται μετά τη βίαιη και αδικαιολόγητη εκτέλεση από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Το κλίμα στο χώρο της ΕΕΜ μετά απ’ αυτό παραμένει βαρύ ενώ τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από ενέργειες των κρατικών φορέων διαιωνίζεται μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού και διάσπασης της κοινότητας. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή εκφοβισμού, που συμπίπτει με μια γενικότερη πολιτική ανωμαλία στη χώρα επιβάλουν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα στο χώρο. Τα μέλη της ΕΕΜ  να απαντήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην επιλογή της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, έτσι ώστε άλλη μια φορά ο Ελληνισμός να κατορθώσει να ξεπεράσει την πρόκληση εγκατάλειψης των πάτριων εστιών την οποία μεθοδεύουν ανοιχτά πλέον.

Εμείς να ευχηθούμε: Καλή δύναμη!

No Replies to "Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας"