Ιστορικό Μυθιστόρημα: 20 προτάσεις

Πού βαδίζει σήμερα το ιστορικό μυθιστόρημα; Ποιοι είναι οι κύριοι εκπρόσωποί του; Ποιες χώρες έχουν την πρωτοκαθεδρία σε αυτό το είδος της μυθιστοριογραφίας; Στο suspectonline θα αρχίσουμε να κοινοποιούμε μια σειρά από άρθρα και σχετικές σκέψεις αρχίζοντας με κάποιες επιλογές-προτάσεις ιστορικού μυθιστορήματος.

Στα δύο πρώτα προτεινόμενα βιβλία «Η Παναγιά της θάλασσας» και «Η Εβραία του Τολέδου».

9789601627670-1000-0399932«Η Παναγιά της θάλασσας»

14ος αι. Η πόλη της Βαρκελώνης βρίσκεται στη στιγμή της μεγαλύτερης ακμής της· έχει επεκταθεί προς τη Ριμπέρα, την ταπεινή συνοικία των ψαράδων, οι κάτοικοι της οποίας αποφασίζουν να χτίσουν, με τα χρήματα των μεν και τους κόπους των δε, τον μεγαλύτερο ναό που ξέρουμε αφιερωμένο στην Παναγία: τη Σάντα Μαρία ντελ Μαρ.

Μια κατασκευή παράλληλη στην περιπετειώδη ιστορία του Αρνάου, ενός δουλοπάροικου που ξεφεύγει από τις βιαιότητες του φεουδάρχη αφέντη του και καταφεύγει στη Βαρκελώνη, όπου καταφέρνει να γίνει πολίτης της και, συνάμα, ελεύθερος άνθρωπος.
Ο νεαρός Αρνάου εργάζεται ως οδηγός αλόγων, ως φορτοεκφορτωτής πλοίων, ως στρατιώτης και ως αργυραμοιβός. Μια ζωή εξοντωτική, πάντα υπό την προστασία της εκκλησίας της Μαρ, που θα τον οδηγήσει από την εξαθλίωση του φυγάδα στην αριστοκρατία και στον πλούτο. Αλλά ακόμα και σε αυτή την προνομιούχα θέση θα τον φτάσει ο φθόνος των ομοίων του, οι οποίοι υφαίνουν μια βρόμικη συνωμοσία, που τον ρίχνει στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης…
Η “Παναγιά της θάλασσας” είναι ένα μυθιστόρημα που στην πλοκή του διασταυρώνεται η πίστη με την εκδίκηση, η προδοσία με τον έρωτα, ο πόλεμος με την πανούκλα, σε έναν κόσμο σημαδεμένο από την έλλειψη θρησκευτικής ανοχής, την υλική φιλοδοξία και την κοινωνική απομόνωση. Όλα αυτά δεν κάνουν τούτο το έργο απλώς συναρπαστικό, αλλά το μετατρέπουν στην πιο γοητευτική και φιλόδοξη αναδημιουργία φώτων και σκιών της φεουδαρχικής περιόδου.

e348f8c6-8e18-477d-ad6d-0e5a78654a19«Η Εβραία του Τολέδου»

«Η Εβραία του Τολέδου» εξιστορεί τη σκανδαλώδη ερωτική σχέση μεταξύ του βασιλιά Αλφόνσου Η΄ της Καστίλης και της Ρακέλ Ιμπν Έσρα, της κόρης του Εβραίου αρχιγραμματέα του βασιλείου Γιεχούντα Ιμπν Έσρα.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 13ο αιώνα, εποχή που στην Ιβηρική Χερσόνησο μαίνονται οι πόλεμοι μεταξύ των χριστιανικών βασιλείων του Βορρά και του μουσουλμανικού Νότου. Ο βασιλιάς της Καστίλης καλεί στην αυλή του, στο Τολέδο, τον έμπορο Ιμπν Έσρα και του αναθέτει την ανόρθωση των οικονομικών του βασιλείου, προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να κατακτήσει τη μουσουλμανική Σεβίλη. Η έφηβη, καλλιεργημένη, ανοιχτόμυαλη Εβραιοπούλα εντυπωσιάζει το βασιλιά· εκείνη, σαν την Εσθήρ της Βίβλου στην περσική αυλή, δέχεται να γίνει παλλακίδα του για το καλό του λαού της και για να διατηρηθεί η ειρήνη.
Σιγά-σιγά όμως παθιάζεται και η ίδια με τον άξεστο ιππότη, τον πολεμιστή βασιλιά που ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει την Ισπανία.
Η ιστορία της Ρακέλ Ιμπν Έσρα, της επονομαζόμενης Λα Φερμόζα, η Ωραία, έχει εμπνεύσει από τα μεσαιωνικά χρόνια κιόλας λαϊκούς παραμυθάδες, αλλά και μεταγενέστερους λογοτέχνες, όπως ο Λόπε δε Βέγκα (La Judia de Toledo), ο Ρακίνας και ο Γκρίλπαρτσερ (Die Ju din).

No Replies to "Ιστορικό Μυθιστόρημα: 20 προτάσεις"