ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Η… ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

του Αριστείδη Χατζησαββίδη*

Αδικαιολόγητος ο πολύς λόγος για το θέμα; Ασφαλώς όχι. Ας το δούμε το θέμα από πολλές πλευρές του.

Μέχρι τώρα τις πλαστικές σακούλες δεν τις πλήρωναν οι καταναλωτές; Δεν συμπεριλαμβανόταν στο κόστος προϊόντων που πουλούσε ο κάθε επαγγελματίας; Ασφαλώς ναι. Ποιο είναι το θεωρητικό επιχείρημα; Η προστασία του περιβάλλοντος! Μεγάλη υποκρισία! Μεγάλη εξαπάτηση!

Το πραγματικό επιχείρημα η αύξηση των κρατικών εσόδων.

Πόσα καταναλωτικά αγαθά εκτός της σακούλας έχουν πλαστική συσκευασία; Απεριόριστα. Γίνεται σωστή ανακύκλωση σε αυτά; Ασφαλώς όχι.

Ποιος φταίει για τούτο;

Ασφαλώς η πολιτεία με το κεντρικό κράτος και η Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική διοίκηση που νομοθετεί εισπράττει και διαθέτει τα χρήματα με αδιαφάνεια και πολλές φορές στα πλαίσια του πελατειακού συστήματος. Μετά το τέλος συσκευασιών πρόσθεσαν και τούτο. Έβαλλαν ειδικό τέλος στις σακούλες και ΦΠΑ επί του τέλους. Θα εισπράττονται αυτά από τις επιχειρήσεις ή θα τα ιδιοποιούνται; Πώς θα διεκδικούνται όταν κλείνουν οι επιχειρήσεις ή όταν πτωχεύουν;

Η Αυτοδιοίκηση διεκδίκησε ρόλο ουσιαστικό για τα έσοδα αυτά;

Η κ. Δούρου Περιφερειάρχης του μισού πληθυσμού της χώρας, ανήγγελλε στην αρχή της θητείας της, μεγαλόπνοα σχέδια που μείνανε στα χαρτιά.

Πήρε ποτέ ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση με κίνητρα κάποιος φορέας; Αναφέρω τα κίνητρα γιατί δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος και Αυτοδιοίκηση για να επιβάλλουν κανόνες που θα εφαρμόζονται, ούτε βέβαια η αντίστοιχη παιδεία. Η εύκολη λύση είναι τα τέλη, οι φόροι κυρίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Άλλο ένα μέτρο που μειώνει την αγοραστική αξία του καταναλωτή. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν κίνητρα γιατί να κάνει ανακύκλωση ο καθένας;

Τι πρέπει να γίνει;

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να επιβάλλει και να τοποθετήσει σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα και όλα τα σούπερ μάρκετ “σπιτάκια “ ανακύκλωσης που οι καταναλωτές, γονείς και παιδιά θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικά, χαρτί, γυαλί κλπ εισπράττοντας απόδειξη ανταποδοτική και επιβράβευσης. Τα οικιακά οργανικά απορρίμματα θα γίνονται κομπόστ και θα χρησιμοποιούνται στους κήπους γλάστρες και αγρούς.

Να τηρηθεί η αρχή της επιβράβευσης αυτών που κάνουν ανακύκλωση και της τιμωρίας, όσοι ρυπαίνουν να πληρώνουν.

Τι μπορούμε να πετύχουμε;

   • Αξιοποίηση των πρώτων υλών,
    • Περιβαλλοντική προστασία,
     • Περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών,
      • Παραγωγή ενέργειας με κομποστοποίηση.
       • Συνεργασία με βιοτεχνίες ανακυκλώσιμων υλικών.
        • Κατάργηση των κάδων από τους δρόμους που κατάντησαν σημαδούρες σκουπιδιών, με αύξηση παράλληλα των θέσεων πάρκινγκ.
  • Τοποθέτηση των κάδων στις κατοικίες, που μόνο σκουπίδια της κουζίνας θα τοποθετούνται και θα επιβλέπονται από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή τους ιδιοκτήτες μονοκατοικιών.
 • Κατάργηση των αυτοκινήτων πλυντηρίου κάδων και αξιοποίηση του προσωπικού σε άλλες παραγωγικές εργασίες
 • Μετατροπή των ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) σε ΧΥΤΥ(Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)
 • Ανάλογα με τα υλικά ανακύκλωσης που θα πηγαίνει ο πολίτης, την μείωση κόστους μεταφοράς, την αξία των ανακυκλούμενων υλικών θα του επιστρέφονται χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη που παρακρατούνται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μελέτη θα προσδιορίσει την ανταπόδοση. 
 • Με τέτοιες πολιτικές προστατεύεις το περιβάλλον, την οικονομική κατάσταση των πολιτών, την παιδεία των μαθητών, κάνεις κοινωνική πολιτική στους πολύτεκνους, τυφλούς, νεφροπαθείς, σε όσους κάνουν μετάγγιση αίματος, παραπληγικούς, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ασφαλισμένους της πρόνοιας με ποσοστό αναπηρίας 67%, στους άνεργους.
 • Με τέτοιες κοινωνικές αναπτυξιακές πολιτικές, καταξιώνεται η πραγματική αριστερά σε όποιο θεσμικό επίπεδο λειτουργεί. Τα άλλα είναι δούλεμα κανονικό.

 

*Ο Αριστείδης Χατζησαββίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ν. Ιωνίας και μέλος της Πρωτοβουλίας 14ης Μάη.

 

No Replies to "ΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ Η... ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"