Μια μέρα πριν ο κ.Δένδιας επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας επισκεφθεί την Αίγυπτο, συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, κάτω από άκρα μυστικότητα.
Πρόκειται για συνάντηση που δεν είχε αναγγελθεί ή προγραμματιστεί, με τον Τούρκο υπουργό, να φτάνει για συζητήσεις με τον αλ Σάρατζ συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό αλ Σάρατζ, τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.(της Τρίπολης), και «δόθηκε έμφαση στην συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.
Δυνάμει αυτής ακριβώς της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η Τουρκία αύξησε εκθετικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στις δυνάμεις της ΚΕΣ, εξέλιξη που θεωρείται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους και σε βάρος του στρατοπέδου του στρατάρχη Χαφτάρ.
Με τη Λιβύη να παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η μάχη της Τρίπολης σημαδεύτηκε από την μεγεθυνόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων. Τις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκε κατακόρυφα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, που κατηγορείται, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Παρισιού, πως στοιχηματίζει στον στρατάρχη Χαφτάρ, παρά τις πρόσφατες ήττες των ανδρών του στα μέτωπα. Η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ έδωσε επίσης την ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών» στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΣ. Πριν από το 2011, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατείχαν μεγάλο μερίδιο της λιβυκής αγοράς, όμως σχεδόν όλα τα έργα που είχαν αναλάβει εγκαταλείφθηκαν μετά την ανατροπή του Καντάφι.
Εντούτοις, παρ’ όλες αυτές τις φραστικές προειδοποιήσεις, προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι (Ε.Ε.) είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν την απόφαση για το εμπάργκο. Τούτο φαίνεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση επιτήρησης «Ειρήνη» καρκινοβατεί. Είχαμε αναφερθεί (εδώ) πως το ελληνικό πολεμικό «ΣΠΕΤΣΑΙ» βρέθηκε μόνο και αβοήθητο όταν προσπάθησε να σταματήσει εμπορικό που κατευθυνόταν προς Λιβύη με συνοδεία τουρκικών πολεμικών.
Θέσεις «μάχης» έχει πάρει προ πολλού η γειτονική χώρα. Ευελπιστούμε ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο κι΄ από την δική μας πλευρά. Τα αυτονόητα: Επαγρύπνηση, Ενότητα! “Ανασύσταση” της εγχώριας Πολεμικής βιομηχανίας. Δημιουργία Ταμείου για την Εθνική Άμυνα, αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
No Replies to "Συνέχεια επί του Ελληνο-Τουρκο-Λιβυκού τριγώνου"