ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε λιγότερο από ένα χρόνο τον Μάιο του 2019, μετά την ψήφιση του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, θα έχουμε μαζί με τις Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές με απλή αναλογική, με την προϋπόθεση να μην προηγηθούν βουλευτικές εκλογές, που θα δίνουν τη δυνατότητα ανατροπής του.
Σημαντικό αναμφισβήτητα, βήμα κατοχύρωσης της πραγματικής δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, η απλή αναλογική.
Αρνητικό σημείο του νόμου η παράληψη επίλυσης του σημαντικότερου προβλήματος της Αυτοδιοίκησης που είναι η εξασφάλιση πόρων για οικονομική αυτοδυναμία.
Τα νέα δεδομένα περιορίζουν το μέχρι σήμερα δημαρχοκεντρικό σύστημα και αναγκάζουν τις παρατάξεις προεκλογικά και μετεκλογικά σε προγραμματικές συμφωνίες και συναινέσεις. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλα αρνητικά του νόμου που τα αναλύσαμε στα πλαίσια της διαβούλευσης αλλά και της συζήτησης που καταθέσαμε ως ανεξάρτητη παράταξη, στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας, καθώς και στην ανοιχτή εκδήλωση που κάναμε ως Πρωτοβουλία 14ης Μάη στο συνεδριακό κέντρο μαζί με το Πράσινο Κίνημα.
Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν δήμαρχοι πρέπει να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη δεύτερη Κυριακή. Είναι βέβαιο πως ελάχιστοι δήμαρχοι θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή. Αυτό σημαίνει προγράμματα συγκεκριμένα από τις παρατάξεις, που θα δίνουν προοπτική λύσεων στα τοπικά προβλήματα με πρόσωπα κύρους και συνέπειας, που πιστεύουν στη συλλογικότητα, την διαφάνεια, την ανιδιοτελή προσφορά και θα αφήνουν περιθώρια συγκλίσεων με συμμαχικές παρατάξεις, την δεύτερη Κυριακή. Για να γίνουν γνωστά όλα τα παραπάνω στους πολίτες, χρειάζονται χρήματα για προβολή, αφού ο νόμος δεν ανάγκασε να γίνεται διαδικτυακά η ενημέρωση μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του κάθε Αυτοδιοικητικού θεσμού, που θα περιόριζε την αφισορύπανση, την ηχορύπανση και θα επέτρεπε να ασχοληθούν νέοι πολίτες με περιορισμένο εισόδημα.
Βέβαια και οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν προγράμματα και πρόσωπα. Για να γίνεται πετυχημένα αυτό πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον και επικοινωνία. Ασφαλώς σε μεγάλες πόλεις των 100 χιλιάδων κατοίκων με τα τεράστια προβλήματα λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι πολύ δύσκολή η επικοινωνία.
Θαρρώ όμως, πως είναι μια ευκαιρία, μετά την οκταετή ολοσχερή κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπου απαξιώθηκαν Κυβερνήσεις, κόμματα και θεσμοί, να βρεθούν μερικές δεκάδες ανιδιοτελείς πολίτες προσφοράς, χωρίς κομματικές ταμπέλες, να προβάλλουν συλλογικά προγραμματικές θέσεις και να διεκδικήσουν από τον πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη που είναι ο Δήμος, την εξυγίανση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Χατζησαββίδης Αριστείδης Νέα Ιωνία 13/7/2018
Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑΤΗ ΝΈΑ ΙΩΝΙΑ- ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
και Μέλος της Γραμματείας Πρωτοβουλίας 14ης Μάη

No Replies to "ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ"