Μεταναστευτικό: ώρα Μηδέν.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ώρα Μηδέν.

——————————————————–

Οι δύο μεγάλες βόμβες , βραδυφλεγείς μεν υπαρκτές δια γυμνού οφθαλμού δε, κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Χώρας, αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας μας.

-Ο τουρκικός επεκτατισμός-Αναθεωριτισμός κι οι επιβουλές κατά της Ελληνικής κυριαρχίας (και της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι καθημερινός και εντεινόμενος.

-οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, άσχετα από τις καιρικές συνθήκες (με την «διακριτική» βοήθεια του κουμπάρου Ερντογάν).

Tα παραπάνω, σε μορφή «δύο σε ένα» ζούμε τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. Ο «υβριδικός πόλεμος» κατά της Ελλάδας από τον Ερντογάν, που μέχρι πρόσφατα συναντούσαμε στα νησιά του Αιγαίου, τώρα αναπτύσσεται (με βάση τον δικό του σχεδιασμό) και στον Έβρο. Η ελληνική πλευρά, σωστά από την μεριά της, προχωρά στο κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της Χώρας, κατά μήκος του Έβρου ποταμού. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους αστυνομικούς και στρατιώτες να προσπαθούν να κρατήσουν εκτός των ελληνικών εδαφών τους χιλιάδες μετανάστες και (πολύ λιγότερους)πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά.

Εκεί στον Έβρο παρατηρούμε κάτι ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ και ελπιδοφόρο: την συμμετοχή των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής στην προσπάθεια που καταβάλουν οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας – αλλά και την αποφασιστικότητά τους να καταβάλουν και οι ίδιοι κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες ο Έβρος

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, άριστοι γνώστες της περιοχής, είναι 24 ώρες δίπλα στην αστυνομία και τον στρατό με πολλούς τρόπους. Είτε με περιπολίες δίπλα τους, είτε με τα τρακτέρ τους φωτίζοντας την περιοχή που είναι δύσβατη ώστε να μην έχουμε καμία πιθανή είσοδο μεταναστών. Οι καλυβιέρηδες στο Δέλτα του Έβρου, δείχνουν τα πιθανά περάσματα. Οι αγρότισσες παρασκευάζουν και δίνουν τροφή. Μια Ενότητα που η «διανόηση» των Αθηνών, κοιμώμενη στην αγκαλιά της παγκοσμιοποίησης, αδυνατεί να καταλάβει. Μια πραγματικότητα, σημάδι φωτεινό, που στα χρόνια του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ θα ονομάζαμε «Εθνική- Λαϊκή Ενότητα», που σήμερα μπορούμε να την περιγράφουμε ως την αναγκαία για τον Λαό και την Πατρίδα: «Εθνική, Παλλαϊκή, Δημοκρατική, Πατριωτική Ενότητα»!

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική πλευρά, ένας άτυπος καταυλισμός έχει στηθεί στην περιοχή του Παζάρ Κουλέ, στην τουρκική πλευρά των συνόρων και μόλις 500 μέτρα από τις Καστανιές. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, πίσω από την Αδριανούπολη στήνεται καταυλισμός για πρόσφυγες και μετανάστες. «Αυτό που έχουμε πληροφορηθεί απλώς είναι ότι στήνεται ένας καταυλισμός που θα μπορεί να υποστηρίξει περίπου 10.000 άτομα πίσω ακριβώς από την Αδριανούπολη», δήλωσε o αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Πέτροβιτς.«Προφανώς θέλουν να χρησιμοποιούν αυτούς του ταλαιπωρημένους ανθρώπους ως μοχλό διαρκούς πίεσης».

Εκδηλώνετε μπροστά μας μία μεγάλη επιχείρηση «εργαλειοποίησης» των μεταναστών (και των λίγων προσφύγων) από την πλευρά της Τουρκίας, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακήρυκτο «υβριδικό πόλεμο» σε βάρος της Ελλάδας.

Πέραν των αυτονόητων:υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, περί φύλαξης των συνόρων από τον Έβρο ως το Καστελόριζο, να επισημάνουμε:

-Για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου: Η κατασκευή επί πλέον κέντρων φιλοξενίας στα νησιά θα είχε νόημα μόνο αν η Ελληνική κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει την διακοπή των ροών και ζητούσε τόπο για την φιλοξενία προσφύγων και παράνομων μεταναστών μέχρι να γίνει ταυτοποίηση και να αποφασιστεί ποιοι θα απελαθούν και ποιοι δικαιούνται άσυλο. Όμως αυτό δεν έχει γίνει. Οι ροές συνεχίζονται με το σπρώξιμο από την μεριά της Τουρκίας και την «συνδρομή» κάμποσων ΜΚΟ. Επίσης, η κατασκευή αυτών των δομών φιλοξενίας με τον τρόπο που έχουν περιγραφεί, με καταστήματα , ιατρικά κέντρα και άλλα, δύνανται να μετατραπούν σε ΜΟΝΙΜΗ κατοικία για πολλούς από τους «φιλοξενούμενους», αυτόνομοι οικισμοί με άλλη Εθνολογική (και θρησκευτική) σύνθεση: με άλλα λόγια δηλαδή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μιας νέας «μειονότητας» εντός των νησιών- από το «πουθενά», «χωρίς λόγο και αιτία».

– η μόνη «λύση» -πέραν της αυτονόητης προσπάθειας φύλαξης των συνόρων- είναι οι επαναπροωθήσεις όλων όσων δεν έχουν προσφυγικό «πρόσωπο» και εισέρχονται παράνομα στη Χώρα. Τις επαναπροωθήσεις ενισχύει πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, εφ’ όσον αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Ισπανίας.

– στο επίπεδο της Ε.Ε., η άμεση λήψη απόφασης για «ποσοστώσεις» επί των προσφύγων και των ασυνόδευτων παιδιών, μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολλές. Της Ε.Ε. ,μεγαλύτερες. Όλο το πολιτικό σύστημα μας δίνει συμβουλές, αλλά δεν μας προτείνει ΚΑΜΙΑ λύση, όπως θα όφειλε από τον «ρόλο» του.

Όσο αφορά εμάς, η σύμπνοια στον Έβρο, μας δείχνει το δρόμο να εμμένουμε στην ανάγκη της «Εθνικής, Παλλαϊκής, Δημοκρατικής, Πατριωτικής Ενότητας». Από την «Ουτοπία» στην πραγμάτωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

No Replies to "Μεταναστευτικό: ώρα Μηδέν."