Για το πρόσφατο Δημοψήφισμα στα Σκόπια

“Δυο λόγια για το πρόσφατο Δημοψήφισμα στα Σκόπια”

άρθρο μου στο “Παρόν” της 07.10.18

Να γράψουμε κι΄εμείς από την μεριά μας λίγες σκέψεις για το Δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα Σκόπια (FYROM) στις 30 Σεπτεμβρίου και παρόλο τον καταιγισμό της προπαγάνδας υπέρ του ΝΑΙ, οδηγήθηκε σε άλλους ατραπούς.

Υπενθυμίζω ότι σε υποστήριξη του Ζάεφ, υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, επιστρατεύθηκαν, ανάμεσα σε άλλους: η Μέρκελ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, ο «άσσος» της παγκοσμιοποίησης, Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγός Μάτις,

Αμέσως μετά τα (μη αρεστά) αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια:
προέκυψε ότι ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΛΑΟΣ άλλοτε ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ (αν συμφωνούν οι Επικυρίαρχοι), άλλοτε πάλι, αν δεν “ψηφίζει σωστά” απλώς ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ.. Επίσης κι΄ εδώ, πέραν των σκοπιμοτήτων, κυρίως στο διαδίκτυο αναδείχθηκε μια ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ:  Είναι να απορεί κανείς  πως γίνεται τόσοι πολλοί να μπερδεύουν το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ με το “γκάλοπ”.. Παρατήρηση όσων αφορά τα αποτελέσματα:  το ΝΑΙ και η αποχή δεν κατανεμήθηκαν  ισομερώς στη Σλαβομακεδονική πλειονότητα και στην αλβανική μειονότητα. Οι Αλβανοί ψήφισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τπέρ του  ΝΑΙ, παρότι κι΄εδώ το παραμύθι ότι ψήφισαν μαζικά υπέρ του ΝΑΙ δεν στέκει. Παρά τις προτροπές του Έντι Ράμα σε ρόλο πανεθνικού αλβανού ηγέτη των Βαλκανίων, η παρουσία υπέρ του ΝΑΙ του σύμμαχου του Ζάεφ διεφθαρμένου Αλί Αχμέτι, απλώς έφερε παραπάνω Αλβανούς στην κάλπη από ότι Σλαβομακεδόνες. Από την άλλη,  μόνο ένας στους τρεις Σλαβομακεδόνες έπραξε το ίδιο. Το γεγονός αυτό υπενθυμίζει τον διχασμό που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών και σε εθνοτική διάσταση, η οποία τροφοδοτεί την διαρκή αντίθεση των δύο σύνοικων στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι μόλις ο Ζάεφ αντιλήφθηκε τις τελευταίες μέρες το κλίμα που επικρατούσε, φρόντισε πριν ανοίξουν οι κάλπες να ακυρώσει το κριτήριο της συμμετοχής, να μετατρέψει το Δημοψήφισμα σε «Συμβουλευτικό»!!! Δήλωσε ότι η αποχή δεν υπολογίζεται και πως το αποτέλεσμα θα προκύψει από όσους ψηφίσουν. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη για συμμετοχή πάνω από 50%.

 Μπορεί ο Ζάεφ να έχασε πολιτικά τη μάχη του δημοψηφίσματος, αλλά δεν έχει  χάσει τον πόλεμο. Μπαίνουμε τώρα στο γνωστό και σε μας, από την πρόσφατη πολιτική  Ιστορία μας, παιχνίδι της ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ. Το επόμενο στοίχημά του Ζάεφ, με την σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση των Επικυρίαρχων Προστατών, είναι στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο για τη συνταγματική αναθεώρηση να καταφέρει να συγκεντρώσει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως με κάποιον τρόπο πρέπει να αποσπάσει από το VMRO τον αριθμό βουλευτών που θα συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό 80.

Το διακύβευμα, άλλωστε για την Δύση και τους Προστάτες μας, δεν είναι η διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου ο σχεδόν εξοβελισμός της Ρωσίας από τα Βαλκάνια.

 Για το τι θα προκύψει, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Εάν  ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζάεφ δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές. Εάν αποτύχει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές για να ψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι σχεδόν δεδομένο πως θα χάσει και τις εκλογές και την εξουσία με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως τότε, εδώ αναπνέουν και κάνουν «παιχνίδι» οι κ.κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος, λέγοντας και ΠΡΑΤΤΩντας ο καθένας τα δικά του.Η κλεψύδρα όμως γύρισε,ο πολιτικός χρόνος όμως μετράει ήδη αντίστροφα..

 

No Replies to "Για το πρόσφατο Δημοψήφισμα στα Σκόπια"