ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Μετά την ανάλυση μας για την οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης στη πρόταση για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1, που κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να είναι το πρώτιστο κυρίαρχο αδιαπραγμάτευτο αίτημα, θα αναφερθούμε στην απλή αναλογική την δημοκρατία και την συμετοχή που αναφέρονται στο τίτλο ΠΡΟΤΑΣΗ για Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική την έφερε στο Κοινοβούλιο, χωρίς να καταργεί το πλαφόν 3% και τις τεράστιες εκλογικές περιφέρειες, χωρίς να την εφαρμόσει στις αθλητικές οργανώσεις και σε άλλα συλλογικά όργανα, μηδέ εξαιρουμένου των δημοτικών επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικής Επιτροπής που εκλέγονται όχι με απλή αναλογική αλλά και στον Κλεισθένη, ψηφίζοντας πολλαπλά οι δημοτικοί σύμβουλοι το 50% των υποψηφίων.
Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού στις βουλευτικές εκλογές, στις αθλητικές οργανώσεις και προτείνουμε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή. Να καταργηθεί το συγκεντρωτικό μέχρι σήμερα Δημαρχοκεντρικό σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του Δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο η Δημοιτκή Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Τούτο θα επιτυγχάνεται στη βάση μιας δημόσιας προγραμματικής συμφωνίας – συνεργασίας και σύγκλισης των προγραμμάτων των παρατάξεων. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει χρόνο, χρήμα, τις συλλογικότητες και την ανακλητότητα του Δημάρχου όταν δεν εφαρμόζει τις προγραμματικές συμφωνίες των παρατάξεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους που τον εξέλεξαν. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα διαμορφώνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία με προγραμματικές συγκλίσεις των παρατάξεων. Είναι απαράδεκτο το σημερινό γεγονός, να είναι δημοτικές αρχές με πλειοψηφία 70% στο δημοτικό συμβούλιο ενώ την πρώτη Κυριακή η συγκεκριμένη παράταξη πήρε 18%. Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός να διοικούν ως δημοτικές αρχές μειοψηφίες γιατί διαγράφτηκαν, γιατί διαχώρισαν την θέση τους και ανεξαρτητοποιήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι. Προβλέπεται αυτή η πρότασή μας στο Άρθρο 69 με την Εκλογή νέου δημάρχου – Αντικατάσταση που αναφέρει:
Το άρθρο 60 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :«Εκλογή νέου δημάρχου
Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και εκλέγει με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ένα από τα μέλη του, ως δήμαρχο».
Το ίδιο λοιπόν πρέπει να συμβαίνει εξαρχής με την εκλογή Δημάρχου αλλά και με την εκλογή του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου από τους δημοτικούς συμβούλους, όπως το προβλέπει για τους προέδρους των κοινοτήτων.
Τους αντιδημάρχους επίσης προτείνουμε να μην τους ορίζει ο Δήμαρχος, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αν ο Δήμαρχος ορίζει όπως αναφέρεται τους Αντιδημάρχους, θα είναι σοβαρός κίνδυνος υπονόμευσης και διάσπασης των παρατάξεων.
Καθιέρωση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής, δημοψηφισμάτων, θητειών, ανακλητότητας, προγραμματικών συγκλίσεων, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ και να προβλέπονται από τον Νόμο. Διαπαραταξιακές επιτροπές παντού, χωρίς αποκλεισμούς, με χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, καταπολέμηση της εκλογικής συναλλαγής και του μαύρου πολιτικού χρήματος και με ζωντανή διαδικτυακή προβολή των δημοτικών συμβουλίων προς ενημέρωση των πολιτών,. Τα προγράμματα και ο προεκλογικός αγώνας θα προβάλλονται χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις μέσω του δημοτικού διαδικτύου, χωρίς αφισορύπανση, ηχορύπανση, χωρίς το μαύρο πολιτικό χρήμα, που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και κυρίως προσιτό για τη συμμετοχή στους οικονομικά αδύναμους. Να καταργηθεί το απαράδεκτο φαινόμενο των ετεροδημοτών που περιορίζει την συμμετοχή και τη δημοκρατία. Όπου ζεις εκεί ψηφίζεις. Ενημέρωση και ανάρτηση του καταλόγου των προμηθευτών, με προτεραιότητα επιχειρήσεις της πόλης, με κριτήριο τον ανταγωνισμό της αγοράς. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να έχουν στην διάθεσή τους φορητούς υπολογιστές με διαδικτυακή επικοινωνία. Έγγραφα να ενημερώνονται, μόνο όσοι δεν μπορούν να χειριστούν τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Δωρεάν INTERNET σε όλους τους Δημόσιους χώρους. Ανάρτηση διαδικτυακή όλων των πληροφοριών για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου. Να προβλέπει ο νόμος συνέπειες για όποιους παραβιάζουν τις αρχές της δημοκρατίας και της συμμετοχής.
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ- ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΤΣΟΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΝΕΑ Ιωνία 21/5/2018

No Replies to "ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ"